Medicina (Kaunas) 2009; 45 (3): 238-247

Turinys   Full text article in English

Pirminės sveikatos priežiūros specialistų žinių ir veiklos, skatinant kūdikių žindymą, įvertinimas

Giedra Levinienė, Aušra Petrauskienė, Eglė Tamulevičienė1, Jolanta Kudzytė1, Liutauras Labanauskas1

Kauno medicinos universiteto Biomedicininių tyrimų instituto Socialinės pediatrijos laboratorija, 1Vaikų ligų klinika

Raktažodžiai: žindymas, motinos pienas, žindymo skatinimas, pirminė sveikatos priežiūra.

Santrauka. Tyrimo tikslas. Įvertinti Kauno miesto pirminės sveikatos priežiūros centrų specialistų žinias ir veiklą skatinant kūdikių žindymą.

Medžiaga ir metodai. Kauno miesto Šeimos klinikose buvo apklausti bendrosios praktikos gydytojai (n=84) ir slaugytojos (n=52). Vienmomentė anoniminė apklausa vyko 2006 m. sausio mėnesį.

Rezultatai. 45,1 proc. bendrosios praktikos gydytojų ir 65 proc. slaugytojų mano, kad maitinti kūdikį tik motinos pienu reikia iki 6 mėn. amžiaus ir tik 21,6 proc. bendrosios praktikos gydytojų bei 27,5 proc. slaugytojų mano, kad tęsti maitinimą motinos pienu kartu su papildomu maistu reikia iki dvejų metų ir ilgiau. 15,7 proc. bendrosios praktikos gydytojų ir 25 proc. slaugytojų vis dar rekomenduoja čiulptuką, 7,8 proc. bendrosios praktikos gydytojų rekomenduoja žindyti pagal režimą. Pusė apklaustų medikų dar rekomendavo duoti papildomų skysčių tarp maitinimų, trečdalis – duoti papildomo maisto jaunesniems nei 6 mėn. kūdikiams. Tik trečdalis (29,6 proc.) apklaustų medikų rekomendavo, pradėjus mažėti pieno kiekiui, mamoms dažniau pridėti kūdikį prie krūties.

Rezultatai. Pirminės sveikatos priežiūros centrų specialistų žinios apie žindymo privalumus, hipogalaktijos profilaktiką, maitinimo krūtimi trukmę buvo nepakankamos.

Adresas susirašinėti: G. Levinienė, KMU BMTI Socialinės pediatrijos laboratorija, Eivenių 2-515, 50009 Kaunas. El. paštas: giedralev@gmail.com

Straipsnis gautas 2009 01 20, priimtas 2009 03 06